МЕЂУНАРОДНО ТЕСТИРАЊЕ ПИРЛС 2021

2021TPirlsIEA

Међународно тестирање о развоју читалачке писмености ПИРЛС 2021 спроведено је 30.03.2021. године у IV/2, одељењe учитељице Миленке Лазић.

Овим се наша школа прикључила великом истраживачком пројекту који се реализује у више од 50 земаља света, почевши од 2001. године. У републици Србији, у 170 основних школа, спроводи се по први пут.

Истраживање организује Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа, ИЕА. Реч је о независној међународној организацији која окупља националне   истраживачке институције и различите владине агенције и која сличне међународне студије о ученичким постигнућима спроводи још од 1959. године.

ПИРЛС 2021 је пето међународно истраживање ученичких постигнућа у низу које организује ИЕА. Студија је осмишљена тако да објашњава разлике између различитих система образовања како би се унапредио развој и квалитет наставе, а посвећена је унапређивању наставе и процеса разумевања читања код ученика четвртог разреда. Обезбеђује међународно упоредиве податке о постигнућима деце у читању након четири године школовања. Читање је вероватно најважнија вештина коју дете може да развије и круцијална је за постизање успеха како у школи, тако и касније у животу.

За ученике ово је било једно ново и пријатно искуство током кога су били у прилици да се упознају са занимљивим текстовима и одговарају на питања у вези са истим.

Стручна служба школе