Савет родитеља-Уџбеници

Поштовани родитељи,

udzbeniciУ току је поступак избора уџбеника за наредне три школске године. Избор уџбеника се реализује у складу са чланом 33. и 34. новог Закона о уџбеницима (Службени гласник РС, бр. 68/15).

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је на основу јавног позива Листу одобрених уџбеника која садржи податке о свим уџбеничким комплетима за сваки предмет.

У Листи су за сваку уџбеничку јединицу наведени обим, изражен  бројем страна и малопродајна цена која је доступна на интернет страници:

www.mpn.gov.rs/udzbenici-2/izbor-udzbenika/                    opendata.mpn.gov.rs/listaudzbenika.php

 

Министарство је отворило посeбну електронску адресу за примeдбе и питања: izbor. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. . Ова адреса је отворена за све просветне раднике, родитеље и ученике.

Новим Законом о уџбеницима предвиђено је да школа обавести Савет родитеља о изабраним уџбеницима са Листе, односно, упозна родитеље о поступку изборa уџбеника. Имајући у виду наведене одредбе, од Вас очекујемо да на следећем родитељском састанку, заједно са одељењским старешином,  упознате све родитеље са следећим:

  • да је на сајту Министарства  објављена Листа одобрених уџбеника, на основу које ће се вршити избор уџбеничких комплета који ће бити коришћени наредне три школске године;

  • информисати родитеље о месту где су смештени уџбеници, како би родитељи, уколико желе, могли (можда заједно са својом  децом) извршити увид у њихов садржај (ОШ „Стари град“ – уџбеници за први циклус основног образовања и васпитања и Прва основна школа краља Петра II – уџбеници за други циклус основног образовања и васпитања);

  • потребно је да са свим родитељима одељења формулишете мишљење које уџбенике или наставна средства ученици користе, односно, нису користили за одређени предмет.

                                                                                             С поштовањем,

                                                                      

  мр Младенко Анђелић, директор Школе