Сарадња са Народном библиотеком Ужице

Поводом обележавања 160 година од почетка рада Народне библиотеке Ужице и 50 година од оснивања одељења за децу, а у циљу промовисањачитања и писања, у библиотеци су организоване радионице за ученике првог разреда.

У периоду од 15 - 18. марта 2016. године ученици првог разреда наше школе и ученици петог разреда Одељења за ученике са потребом за додатну образовну подршку учествовали су у радионици под називом ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЧИТАТИ КЊИГЕ. 

Библиотекарка Ратка Митровић је на занимљив начин водила ученике кроз свет књига. Лагано им је откривала зашто књиге постоје и зашто их је добро читати. Занимљивим питањима их је подстицала да причају о слободи, игри, дружењу, одрастању,...Малени ђаци су је слушали веома пажљиво и са одушевљењем учествовали у разговору. А онда су сви постали мали ствараоци. Свој свет из маште претворили су у своју прву сликовницу.

На крају, за свој труд, сви су добили веселе шешириће са којима су поносно парадирали школом. 

Народна библиотека је свим првачићима поклонила чланске карте и постала богатија за нове, мале чланове.

Библиотекарка Ратка Митровић је написала и кратку причу.

 

Златокоса

 

Из исте су школе. Дошао је са њима на радионицу, али није из њиховог одељења. Његова учионица је одмах до њихове.
… На крају – ликовни кутак. И задатак! Свако ће направити сликовницу.Идем од стола до стола, делим материјал за рад – испресавијане траке од квалитетног танког картона. Пружам траку и њему. Одбија. Прави покрет телом као да ће да устане и да напусти просторију. Препознајем ту врсту отпора! Страх од неуспеха! Боји се да није кадар за задатак. Охрабрујем га, спуштам траку. Стиже и учитељица. Са њом, још једно охрабрење. И топлина. Нас две се повлачимо.
Кришом их посматрам. До њега седи девојчица плаве косе. Видим, додаје му фломастер, прстом прелази по његовој картонској траци, прича му… На његовом картончићу рађа се сунце. На лицу, осмех. Златокоса му додаје други фломастер, опет му нешто прича… ниче и једна кућица и… 
Насмејан дотрчава до мене, да ми покаже! Отворено показујем одушевљење! Учитељица и ја размењујемо тајанствене осмехе! Златокоса и дечак размењују победничке!

IMG 3771DSCN4375 DSCN4397

DSCN4549DSCN4482 DSCN4497

DSCN4363DSCN4355 DSCN4568 DSCN4565