АМБИЈЕНТАЛНО УЧЕЊЕ – ЧАС НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ У ЈОКАНОВИЋА КУЋИ

sl1ml

Ученици II4 са својом учитељицом посетили су Јокановића кућу, етнографски споменик културе у нашем граду, у коме су реализовали час народне традиције. Систематизација наставне теме „Кућа“ била је прилика да се ученици у овом дивном амбијенту подсете свих садржаја у вези са кућом, од начина изградње куће, њене опремљености, различитих начина становања, избора места за градњу куће, начина градње, делова куће, мајстора зидара, обичаја приликом усељења у нову кућу, до различитих типова куће.

 

Јокановића кућа, једна од најстаријих кућа у Ужицу, пример је градске куће крајем XIX века. Музејска поставка приказује трансформацију Ужица од оријенталне у српску варош, која има претензије да прихвати европске утицаје који су захватили Србију после ослобођења од Турака.

 

ambuc1ambuc2

 

 Анђела Брковић, кустос Народног музеја, показала нам је три амбијенталне целине и пружила основне информације о њима:

– оријенталну собу (приказује становање Ужичана у XIX веку);

– девојачку собу (представља почетак новог времена, када се код српских трговаца и занатлија јавила потреба за лепшим и удобнијим становима) и

– салон (настојање богатих људи да покажу своје богатство и жељу за луксузнијим живљењем).  

 

 sl4 sl5

       Амбијентално учење омогућило је да ученици у адекватном простору исте ствари сагледају са различитих аспеката, радост откривања, развој интелектуалних способности и стицање трајнијих знања.

Марина Лазић