Нова посета Историјском архиву

 

Историјски архив Ужице позвао је ђаке и наставнике наших школа да, у оквиру обележавања „Недеље архива“, дођу на презентацију рада ове установе. Био је то добар повод  да ученици  ОШ „Нада Матић“,  са наставницом Аном Веснић, 20. априла посете Архив .  

 

Петнаест  ученика од 5. до 8. разреда који показују натпросечно интересовање за историју, имали су прилику, већина по први пут, да се упознају са радом Архива. У пријатној атмосфери архивске читаонице,  у којој су радили бројни истараживачи прошлости нашег краја, архивски радник Зорица Арнаутовић упознала нас је како се прикупља, чува и користи архивска грађа, који су најзначајнији фондови и збирке. Само седам архива у Србији издаје свој часопис, а ужички архив је један од њих, што се сматра подвигом. Није крила задовољство што се данас Архив налази у новој и лепој згради која је украс Ракијске пијаце.  На питање који је најпознатнији ужички бренд, један ученик је рекао ужичка лепиња, а она нам је из збирке старих фотографија показала добро очувану велику  фотографију пекара Влајка Чарапића који је измислио овај специјалитет. Иначе, збирка о старим занатима и еснафским удружењима веома је богата и одлично сређена.  На фотографији старог Ужица ђаци су препознали раскрсницу код Општине, из времена кад је уместо асфалта још била калдрма. Затим нас је историчар Немања Спаловић увео у депо, где смо на лицу места видели део архивске грађе. Требало је то да буде најзанимљивији део ове посете, али је кратко трајао, а наш домаћин није био на висини задатка.

 

Сазнали смо да се ускоро отвара нова изложба у Архиву, па ето повода да их опет посетимо и поправимо утисак. Циљ посете, проширивање знања о прошлости нашег краја, био је остварен.

 

                                                     Ана Веснић

 

arhiv 270

arhiv 268 arhiv 261

arhiv 265

arhiv 262 arhiv 264