ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА-III4

Кроз тематски и интердисциплинарни приступ наставном градиву oбележен je Савиндан у III4 одељењу наше школе.  

Ученици су најпре у групама решавали задатке (математика). За сваки тачно урађен задатак добијали су по део слагалице. Када су тачно решили задатке, склопили делове слагалице и залепили их на подлогу, добили су слике: Савиног оца (I група), Савине мајке (II група), Светог Саве (III група) и манастира Хиландар (IV група).

 

mlsavindan1

mlsavindan2mlsavindan3mlsavindan4 Small

 

Уследило је слушање композиције Хиландар и разговор о свецу који је у њој опеван (српски језик). Након добијања основних информација о Светом Сави (рођење, родитељи, одлазак у манастир, дело), ученици су упознали народну приповетку Свети Сава и сељак без среће (Због чега је сељак пошао у свет? Од кога је тражио помоћ? Какве је савете добијао? Зашто је срећа у раду, реду, поштењу, добром здрављу, мирном, лепом и задовољном животу? Који је савет добио од седог калуђера? Чији је савет послушао?) и извукли поруке (Срећа је у нама, у нашим рукама и нашој памети. Човек је ковач своје среће).

Слушање Светосавске химне Корнелија Станковића било је увод у учење текста и мелодије Химне Светом Сави (музичка култура), док је тематски дан завршен вајањем лика Светог Саве, посуда и накита из прошлости (ликовна култура).

 

mlsavindan5

 

 

 

 

 

 

 

 

 Марина Лазић