Јубилеј Иве Андрића - 125 година од Андрићевог рођења -

P4280944P4280941P4280936

 

P4280935P4280932 P4280923

 

P4280948

P4280950 P4280951

P4280931Задужбина Иве Андрића ове године обележава 125 година од рођења Андрића. У оквиру обележавања наведеног јубилеја , планирала је низ пројеката и активности, као што су организација научног скупа, штампање дела Иве Андрића, критичког издања дела...Као део јединственог целовитог програма обележавања ове значајне годишњице,  Задужбина је предложила да се током 2017.године у основним и средњим школама, у оквиру наставе српског језика и књижевности, организују наградни темати посвећени стваралаштву и животу Иве Андрића.

 

 Министарство просвете, науке и технолошког развоја је подржало организацију наведеног и обавестило школе о идеји. У ОШ „Нада Матић“, наставнице српског језика су прихватиле идеју као веома занимљиву и важну.

 

Подсећање на једног од највећих српских писаца , као и креативно ангажовање ученика је од изузетног значаја за промоцију аутентичних вредности у образовно – васпитном процесу. С тим у вези, у ОШ „ Нада Матић“ , 28.4.2017.године, одржана је угледна активност из српског језика.

 

У простору школске библиотеке чији су зидови украшени различитим паноима о животу и делу Андрића, почиње прича о чувеном писцу. Смиреним гласом, баш као што је и он био, Катарина Михаиловић, ученица VII 4 и водитељ програма, увела  нас је у свет Андрића.

 

Ученица Мина Јанковић VI 3 је говорила ауторску песму „Иво Андрић“. Такође,  занесена  његовим књижевним даром и лепотом приповедања, инспирацију за новонасталу песму , нашла је и Теодора Вуловић,  ученица VI 4 одељења. Анастасија Продановић VII 4 обогатила је ову активност својим прозним радом о Андрићу.

 

Поред ауторких дела ученица, ђаци ОШ „Нада Матић“ су се изузетно потрудили, путем презентација, да прикажу његов живот и рад. Разни портрети Андрића, фотографије забележене у његовој библиотеци, код моста на Дрини у Вишеграду, родна кућа у Доцу крај Травника....праћени ученичком причом о животу и раду, приближили су нам  Андрића и његов значајан књижевни рад.  Причу су водили: Павле Благојевић и Вељко Јованетић из VII 3, Дарко Радојевић и  Лазар Јаковљевић из VII 4, Дарко Љубичић, Тања Ћировић, Ђурђица Алексић, Лука Миринчић, Алекса Граовић, ученици VI 3 и Ања Вујовић V 4.

 

Занимљиво је било чути и видети Ива приликом доделе Нобелове награде, 1961.године, одломак из филма „Мрка љепота“, а потом и решавати асоцијације и квиз. Необична је била и ауторска презентација о мостовима коју су радили Милица Костић и Војислав Поповић из VI 3. Запажено је и излагање Сузане Кало VI 3 уз подршку дефектолога Наде Марић. Говорила је Андрићеве мисли  и рецитовала стихове. Дарија Петровић је такође сјајно казивала Андрићеву поезију. Његове мисли из дела „Ex ponto“, из романа „На Дрини ћуприја“...говорили су и други ученици: Невена Крстовић, Јана Максимовић и Ивона Тамбурић из V 3, Данка Петровић, Лука Ђенадић и Милка Грачанац из VI 4.

 

Поред мудрих мисли, поменути ученици из VI 4, радили су  и пано посвећен Андрићу где су својим ликовним умећем портретисали Иву, његову родну кућу и истакли битне биографске податке. Сјајне паное израдили су и други ученици, Вања Томић, Марина Јовановић, Маја Весовић и Мина Јанковић из VI 3, Павле Благојевић и Вељко Јованетић VII 3 и Владимир Влаховић V 3.

 

За излагање ових креативних ђачких радова биле су задужене ученице V1, Исидора Луковић и Дуња Шпијуновић уз помоћ наставнице српског језика и библиотекарке, Данијеле Илић Мићовић. Оне су нам представиле Андрићева дела којим располаже библиотека и веома лепо направиле изложбу књига.

Након овог богатог садржаја, истаћи ћемо да је тимски рад наставница српског језика Биљане Стефановић, Данијеле Илић Мићовић, Биљане Радељић и наставнице информатике и рачунарства, Наташе Савић, уз велику заинтересованост и посвећеност ђака, учинио ову угледну активност заиста вредном и поучном.

Биљана Радељић