ДАН ШКОЛЕ

 

У спортском духу, дивећи се талентима у музичком и ликовном старалаштву и уживајући у лепоти писане речи, кроз читав низ манифестација, обележили смо још један Дан школе.

СПОРТСКИ ТУРНИРИ

У оквиру обележавања Дана школе, од 16. до 18. маја, на нашим игралиштима одржан је читав низ спортских турнира. Такмичиле су се девојчице, ученице 5. и 6. разреда, у игри „Између две ватре“ и дечаци, ученици 6. разреда у кошарци. Ученице 7. разреда надметале су се у одбојци, а ученици у фудбалу. У свим спортовима утакмице су биле организоване између различитих смена, црвене и плаве. Последњег дана ових спортских сусрета биле су организоване и „Игре без граница“ за ученике 2. и 4. разреда.

Прво место у штафетним играма заузело је одељење IV3, друго место IV4, а треће место IV2.

Оливера Арсић

НАШИ ПОБЕДНИЦИ

Наша школа ове године први пут се прикључила највећој европској културној манифестацији Ноћ музеја“, чији је циљ да се кроз низ активности и занимљивих програма популаризује култура, промовишући истинске вредности и лепоту уметничког стварања.

Својим учешћем помогли смо да наша школа, заједно са градом Ужицем, као и целом Србијом, 19. маја  постане и  део европске „Ноћи музеја“. Занимљивим програмом покушали смо да одговоримо на тему овогодишње „Ноћи музеја“ - Победе и победници“.

Ове године цео свет обележава завршетак Првог светског рата, од којег је прошао читав један век. Као и у сваком сукобу, неко је на крају извојевао епитет победника, а неко губитника. Ми нисмо славили историјске победе. Одлучили смо да  поделимо оне личне, интимне победе које чине живот, победе у уметности, култури, у свему што свет чини садржајним, важним и вредним. Желели смо да покажемо како уметношћу бојимо и побеђујемо сивило свакодневнице.

Наш програм обухватао је:

-          изложбу ликовних радова ученика, наставника и бивших ученика наше школе;

-          јавни час сликања;

-          казивање стихова;

-          инструментално извођење композиција уметничке музике;

-    вокално-инструментално извођење познатих мелодија рок  музике које су изводили бивши ученици наше школе и родитељи наших ученика.

Након завршеног програма, гости су били у прилици да разгледају поставку ликовних радова.

Ово вече било је поклон нашој школи за њен Дан.

Оливера Шуљагић

 

ИЗ ШКОЛСКЕ СВЕСКЕ

У склопу обележавања Дана школе, Актив наставника српског језика, у понедељак, 21. маја, осмислио је и организовао литерарно вече,  на коме су ученици јавно читали најбоље писмене и домаће задатке настале у току ове школске године.

 Циљ нам је био да представимо помало занемарену језичку креативност. У јавном простору често се исказује забринутост за очување нашег језика у експанзији модерних технологија. Чују се различити апели и спроводе акције „Негујмо српски језик“, које се често своде само на пароле. Наше уверење је да се језик негује свакога дана и свуда, у свим начинима и формама изражавања.

Радови наших ученика подсетили су нас како се на најбољи начин чува и негује језик, развија стил и креативност. Слушали смо најуспешније радове ученика у овој школској години који су настали на часовима српског језика, а који су постигли висок ниво тематског (садржајног), стилског и језичког квалитета.  Читали су  нам ученици  од 5. до 8. разреда. Многобројни посетиоци, ученици и њихови родитељи, као и наставници наше школе који су присуствовали овој литерарној вечери, имали су  прилику да и сами уоче како се њихов језички израз мења и развија захваљујући сазревању, учењу и континуираном раду у наставном процесу.

Било је истинско уживање слушати ученичке саставе на теме: „Дрво у мојој улици“, „У бакиној соби“, „Хумором и сатиром о мом окружењу“, „Моје прво писмо“, „Игра коју волим“, „Мој деда“, „Град за који је везано моје одрастање“, „Једно дрво ми је причало“, „Била је то авантура“...

Своје радове читали су: Лазар Костић, Лена Ђенадић (5.1), Нена Смиљанић (5.2), Дуња Шпијуновић (6.1), Маша Шишић, Александра Бонџулић (6.2), Ана Илић, Катарина Алексић, Лена Минић (7.1), Марија Миливојевић, Сања Васовић, Јелена Ристић (7.2), Мина Миловић, Лана Ковачевић (8.1), Ема Рађеновић (8.2), Анђела Продановић (8.3) и Анастасија Продановић (8.4).

Неки од наших ученика већ су се у свом литерарном стваралаштву афирмисали и ван школе. Не дешава се често да на такмичењу рецитатора ученици казују своју ауторску песму, а још је ређе да  том приликом остваре пласман у виши ранг такмичења. То је ове године пошло за руком нашој ученици Анастасији Продановић. На крају ове вечери Анастасија нам је говорила своје стихове са којима је учествовала на регионалној  смотри рецитатора „Песниче народа мог“.

У пратећем делу програма учествовали су ученици који су остварили високе резултате на музичким такмичењима свих нивоа: Војин Лончаревић (7.2) – саксофон; Катарина Ранђеловић (7.1) – виолончело и Ива Јараковић (6.2)- флаута.

Снежана Цветковић