ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТИЊА

У Србији и свету 4. октобар се обележава као Светски дан заштите животиња. Светски дан заштите животиња установљен је 1931. године када су еколози из Фиренце желели да укажу на неповољан положај угрожених врста.

ljubimci1

 

Овог дана све организације за заштиту животиња и сви азили за животиње отварају своја врата за посетиоце, организују радионице, разне врсте едукација, прикупљају донације и спроводе друге активности.

Школа се придружила обележавању овог датума. У оквиру тематског повезивања садржаја из различитих наставних предмета (Српски језик, Италијански језик, Биологија, Географија, Техничко и информатичко образовање и Информатика и рачунарство), ученици VI2, VII2, VIII1, VIII2, као и ученици седмог и осмог разреда одељења за ученике са потребом за додатном образовном подршком, уз помоћ наставника – Радмиле Божанић, Данијеле Ватазевић и Градимира Аранђеловић, припремили су занимљив програм.

Кроз радионицу нас је водила Аћимовић Вања, ученица VIIIодељења. Састав на тему ”Зашто волим животиње” написала је и прочитала – на италијанском језику – Валентина Миловановић, ученица VIII2 одељења. Песму ”Мој пас“ Драгана Лукића прочитао је Милош Колев, ученик осмог разреда. 

Занимљив текст о угроженим животињским врстама, који је презентован на италијанском језику, припремио је Милош Стаматовић, ученик VIII2 одељења. Програм је употпуњен кратким филмовима о животињама који су приказани током радионице.

Потом су ученици у школском дворишту представили своје кућне љубимце, које су за ту прилику довели у просторије школе и школско двориште. Ученици VIи VIIодељења су имали задатак да фотографишу фото-апаратом или мобилним телефоном кућне љубимце и да, на наредним часовима информатике и рачунарства, направе ”личну карту” свог љубимца.

Ученици одељења за ученике са потребом за додатном образовном подршком су направили кутију коју су поставили у школско двориште, у коју се могла донирати храна за напуштене животиње.

Организовањем ове активности желели смо да подсетимо јавност да су животиње равноправни становници наше планете са којима делимо свој живот на њој.

Данијела Ватазевић, Радмила Божанић