“МЕЂУ ЈАВОМ И МЕД СНОМ“

b У оквиру наставе ликовне културе и цртања, сликања и вајања, ученици наше школе  посетили су један од најзначајнијих ликовних догађаја у нашем граду ове године - изложбу Милене Павловић Барили. Поставку која је названа “Милена од Пожаревца до Њујорка“ чинило је педесетак експоната. 

Изложена су уља на платну, цртежи, илустрације, модне скице и костими. Наставница ликовне културе Оливера Шуљагић упознала је ученике са кратком биографијом наше познате сликарке, родом из Пожаревца, једне од најталентованијих и најобразованијих уметница свога доба. Урођеним талентом који је наследила од родитеља,  дала је печат читавој европској уметничкој авангарди. Вредност њеног сликарства препознали су Рим, Париз, Лондон и Њујорк,  а Србија, нажалост, тек девет година након њене смрти. Свој врло кратак животни век, свега тридесет и шест година, провела је стварајући далеко од свог родног Пожаревца, највише у Италији и Америци, а њени радови проткани су романтичном и крајње интимном атмосфером, пуном  неспокоја и чежње за родним градом.

Наставница је ученицима приближила бајковит и необичан свет Милениних слика. Уследио је разговор о темама и мотивима који су представљени у радовима: портретима, аутопортретима, мртвим природама, пејзажима, травкама, облацима, птицама, лепезама... Ученици су уочавали везу између минхенског академског сликарства и њених радова насталих након школовања, под утицајем познатих европских надреалиста - Бретона и сликара Ђорђа де Кирика, са којима се дружила. Препознавали су надреалне мотиве у сликама и разговарано је о њиховој симболици и метафорама.

Истанчан укус наше сликарке, осећај за линију, фигуре и детаље, донели су јој ангажовање за модне часописе Вог, Харперс базар и друге. Уследио је разговор о модним скицама и дизајну, као и о разликама између ондашњег естетског обликовања часописа и данашњег посла графичких дизајнера. Милена се бавила и костимографијом за балетске и позоришне представе. На скројеним костимима упоређивали смо моду тридесетих година прошлог века са савременим модним тенденцијама и разговарали који  стил облачења се више допада ученицима и због чега.

Поред ликовних и примењених уметности, Милена Павловић Барили опробала се и као песникиња. Своје путовање кроз један посве необичан свет, завршили смо изражајним читањем њених стихова, уз закључак  да је и у песништву, као и у сликарству, Милена остала доследна себи, јер и њене стихове прожимају бајковитост, усамљеност и сета.

Оливера Шуљагић