ПРИЧА О ХЛЕБУ – тематски јавни час

Одлуком Уједињених нација  16. октобар се обележава као Међународни дан хлеба и хране, а недеља у којој се налази овај датум названа је Недељом хране и хлеба. 
 

Хлеб је основна и најраспрострањенија животна намирница и једина која се једе широм планете, без обзира на климатска, религијска и традицијска ограничења.  У нашој земљи постоји и Музеј хлеба у сремском месту Пећинци, а овај међународни празник се обележава од 2001. године. 

Тим поводом, ученици одељења III1, IIIи чланови Литерарне секције из  VII1 и VII2 одржали су 20. октобра 2017.г. тематски јавни час под називом „Прича о хлебу“. Јавни час је обухватио ученичке презентације настале у оквиру тематских часова посвећених теми хлеба (III1, III2) и тематске радионице у оквиру Литерарне секције (VII1 и VII2).

Ученици IIIизлагали су о обредним хлебовима, њиховој симболици и заступљености у народној традицији, са посебним освртом на чесницу, славски хлеб/колач, младенчиће и ускршње  хлебове, а саопштили су и неке од занимљивих рецепата за прављење хлеба.

Полазећи од песме „Хлеб“ Владимира Андрића, ученици IIIпратили су  читав процес настајања хлеба, од њиве до трпезе. У садржајном излагању они су исказали основне информације о ратарским радовима  некад и сад (орање, сетва, дрљање, жетва, вршидба), преко млевења жита до пекарског заната.

Излагање ученика ова два одељења пратиле су занимљиве Power Point презентације које су израдили уз помоћ својих учитељица, Сање Чутовић и Гордане Јовановић.

Потом је уследило излагање ученика VII1 и VII2, чланова Литерарне секције, који су презентовали резултате свог истраживачког рада на тему „Хлеб у језику“.  Они су нас упознали са значењима речи „хлеб“ у речницима српског језика, са значењима фраза, изрека и народних умотворина  са речју „хлеб“, као и са мислима знаменитих људи на ову тему.

Јавни час одржан је у наставничкој канцеларији, а заинтересовани наставници, ученици и родитељи са достојанственом пажњом пратили су веома садржајна и едукативна предавања ученика.

                                                                        Снежана Цветковић