ПРИЧА О ЈЕЗИКУ КОЈА НОСИ НАЈЛЕПШЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ И САДАШЊОСТИ

2018mdmj

Издвојено одељење ОШ "Нада Матић" у Гостиници обележило је у петак, 23. фебруара, Дан матерњег језика. Ученици су радо прихватили идеју да прославе лепоту матерњег језика и уз помоћ учитеља и наставника преточили су је у разноврстан програм. Реализован је јавни час под називом "Прича о језику која носи најлепше из прошлости и садашњости".

Кренули су од далеког 12. века и свете династије Немањића, која је иза себе оставила мудрост као путоказ. Ученици старијих разреда су нас подсетили на завештање Стефана Немање, обновили су и проширили наша знања о реформатору српског језика и правописа – Вуку Стефановићу Караџићу. Посебну пажњу ученика изазвала је радионица Заборављене речи, захваљујући којој су обогатили свој речник и упознали се са застарелим речима српског језика.

Лепота једног језика најбоље се огледа у рецитацијама, па су најмлађи рецитовали песме посвећене Вуку Караџићу. Они су приказали и своје радове на тему Моја илустрација књиге, чиме су желели да нас подстакну да што више читамо.

Ученици петог разреда износили су своја размишљања на тему Зашто волим језик којим говорим, а затим су у улози слова, поређани азбучним редом, ученици четвртог разреда изговарали најлепше речи нашег језика: анђео, Бог, вера, голуб, душа, ђак, енергија, живот, земља, искреност, јабука, кућа, љубав, мајка... Колико је наша ћирилица савршена, истакли су нам наши ђаци у другој радионици под називом Погоди ко сам. Показали су нам како наша азбука савршено изгледа чак и када их наша тела обликују.

Колико смешна може бити употреба речи које не разумемо, приказали су ученици четвртог разреда извевши на школслој сцени скеч који је илустровао уобичајен разговор данашњих тинејџера. Наши осмаци су се надовезали на њихову игру питајући се да ли би их Вук Караџић данас разумео, да ли су стране речи моћно оружје које може убити неки језик, као и да ли завештање Стефана Немање данас звучи као најцрња слутња када је реч о судбини језика. То су појаснили ученици четвртог разреда бавећи се англицизмима. Тада је изведена и трећа радионица под називом Волимо српски језик, у оквиру које су ученици имали прилику да англицизме замене речима српског језика.

Ученици осмог разреда истраживали су и анализирали у ком се правцу развија наш језик. Упозорили су нас да је српски језик, пред све већом најездом енглеског језика, угрожен. Закључили су да сви ми морамо развијати и неговати свест о значају поштовања, неговања и очувања матерњег језика свог народа. Припремили су и анкету и поделили присутним на основу које су желели да сагледају колико присуни размишљају о правилној употреби матерњег језика и шта сви ми као појединци радимо на очувању матерњег језик.

Чувајмо српски језик! То је порука не само овог јавног часа, већ свакодневно задовољство, потреба и дужност сваког од нас. Само на тај начин можемо очувати себе и народ коме припадамо.

Душица Стевановић