ВИШЕГОДИШЊА УСПЕШНА САРАДЊА СА ДОМОМ ЗДРАВЉА

Наша школа већ годинама успешно сарађује са Домом здравља Ужице због едукације ученика из области здравственог васпитања.У прилог тој чињеници говоре и предавања за ученике II разреда.  

Крајем марта 2016. Гордана Јанковић, стоматолошка сестра Дечје и превентивне стоматологије, говорила је о одржавању оралне хигијене и ученицима демонстрирала правилно прање зуба.

zub12016 zub22016

 

Дијана Петаковић, виша медицинска сестра Службе поливалентне патронаже Дома здравља, половином априла 2016. одржала је предавање на тему „Болести прљавих руку“. Том приликом ученици су упознати са појмом болести прљавих руку, њиховим узрочницима (вируси, бактерије, паразити), начином преношења (непосредним додиром) и превенцијом (прање руку топлом водом и течним сапуном, хигијенски исправно поступање са животним намирницама, редовно одржавање хигијене намештаја и просторија у којима бораве...).

У истом периоду су др Зорица Анђелић, специјалиста дечје и превентивне стоматологије, и Биљана Јојевић, стоматолошка сестра, обавиле систематски преглед ученика ради праћења стања оралног здравља и спречавања настанка проблема са зубима.

zub32016

 

 

 

 

 

 

 

Надамо се да ћемо са ужичким Домом здравља и у наредном периоду успешно сарађивати у циљу очувања и унапређивања здравља наших ученика. О значају ране превенције, када је у питању здравље, најбоље говори народна пословица: „Боље спречити, него лечити“.

Марина Лазић