МЕСЕЦ КЊИГЕ

„Није ствар у томе колико књига кошта. Ствар је у томе колико тебе кошта да је на прочиташ“ (Џим Рон)

 

У априлу се обележавају два значајна датума – 2. априла, у знак сећања на рођење великог данског књижевника Ханса Кристијана Андерсена, „краља бајки“, обележава се Светски дан дечије књиге, а 23. април, дан када су 1616. године свет напустили Мигел де Сервантес и Вилијeм Шекспир, два великана светске књижевности, обележава се сваке године као Светски дан књиге и ауторских права. Због тога смо и прогласили април Месецом књиге и наше активности биле су посвећене управо књизи и читању, Шекспиру, омиљеним дечијим песницима...

 

ПРЕДЛАЖЕМО КЊИГЕ ЗА ШКОЛСКУ БИБЛИОТЕКУ

 

На огласној табли Ученичког парламента у холу школе, отворена књига из које излећу омиљени дечији књижевни јунаци – Хари Потер, Алиса, Мали принц, Хаклбери Фин... Ту су Вину Пу, Ружно паче, јунак бајке „Немушти језик“, чак и Марко Краљевић и Вук Караџић, у занимљивим и духовитим илустрацијама Добросава Боба Живковића, а затим и Андерсен, Шекспир и Сервантес, уз неколико значајних информација о датумима које обележавамо. Читав један мали књижевни свет на табли у школском холу осмислила је и представила професорка италијанског језика Милица Мариновић, уз помоћ Данијеле Илић Мићовић, професорке српског језика. Чланови Ученичког парламента позвали су друге ученике да у кутију Парламента убацују своје предлоге – Које књиге желим у школској библиотеци... Многи предлози су у кутији, велики број различитих наслова, писаца... Неке од тих књига које су ученици предложили купићемо за школску библиотеку, а план набавке књига убудуће правићемо, пре свега, на основу ученичких предлога и жеља.

tabla 1

P4220811 tabla 6

tabla 7

tabla 8

 

 

ОМИЉЕНИ ДЕЧИЈИ ПЕСНИЦИ

 

У оквиру обележавања Месеца књиге, 26. априла 2016. године, у школској библиотеци одржан је јавни час књижевности под називом Омиљени дечији песници. У уводном делу, из презентације коју је припремила Данијела Илић Мићовић, професор српског језика, сазнали смо нешто више о обележавању Светског дана дечије књиге и Светског дана књиге, о Андерсену, Шекспиру и Сервантесу. Низали су се портрети ових писаца, подаци из њиховог живота и рада, занимљиве фотографије, илустрације књижевних дела и јунака, насловне стране књига, мисли о књизи, књижевности и читању...

Главни део активности коју су реализовали ученици свих одељења четвртог разреда, уз помоћ и подршку својих учитељица Илинке Милановић, Oлге Прохоров Стојменов, Наде Костић и Љиљане Оташевић, био је посвећен њиховим омиљеним песницима. Свако одељење одабрало је по једног песника, бирајући и начин на који ће га представити. Одељење IV1  одабрало је да говори о животу и књижевном раду песника Милована Данојлића, рецитујући његове песме „Овај дечак се зове Пепо Крста“, „Мајка“, „Ограда на крају Београда“, „Праскозорје“, „Лубеница“. Листајући пано-књигу коју су сами направили, одељење IV2  представило је живот и књижевно стваралаштво Душка Радовића; чули смо песму „Страшан лав“, казивали су нам одабране афоризме Душка Радовића и певали песме „Здравица“ и „Најлепша мама на свету“. О Десанки Максимовић, њеној биографији и књижевном раду говорили су нам ученици одељења IV3, уз звуке виолоне коју је свирала њихова другарица; рецитовали су нам песме „Ближи се, ближи лето“ и „Пауково одело“, илуструјући, у исто време, другу песму, па смо и виделу пауково одело, његову мрежу... Одељење IV4 причало нам је о Јовану Јовановићу Змају; подсетили смо се песама „Лептир и дете“ и „Мали Јова“.

У оквиру ове активности, у школској читаоници постављена је и изложба књига ових песника које се налазе у фонду наше библиотеке. Изложбу је приредила професорка српског језика Данијела Илић Мићовић.    

Више фотографија можете погледати на нашем сајту bibliotekaosnadamaticuzice.weebly.com.

Д. Илић Мићовић

 

pesnici 1

 izlozba 1 zmaj 1

desanka 4

 danojlic 3 radovic 4