НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ НА КРФ

 

Наша ученица Милица Пауновић 8/3, на конкурску часописа „Светосавско звонце“, освојила је прво место у групи радова ликовне и примењене уметности. За то је награђана двонедељним боравком на Крфу, у августу ове године.

Милица се пре неколико дана вратила са овог узбудљивог путовања, испуњена разноврсним утисцима и осећањима. Сама акција, која траје већ седам година, носи назив „Стопама наших предака“, који већ довољно говори о њеном садржају.

Са још неколико десетина ученика из Србије, Републике Српске и Црне Горе, Милица је посетила најважнија историјска места страдања и васкрсења српске војске и српског народа, учествујући у њиховом уређењу и обнови. Најјачи утисак на све оставило је, наравно, острво Видо, као и Српска кућа у граду Крфу. Милица каже да су многа деца плакала слушајући о подвигу својих предака и њиховој пожртвованој љубави. Један од њених дедова оставио је своје кости на острву Видо.

Остало време било је испуњено активностима у кампу, разним секцијама и радионицама, помало се учио грчки језик, веронаука, историја, калиграфија... Један од предавача био је и наш познати историчар Милош Ковић. Деца су била активна и у одржавању реда у кампу, а све то улепшано је купањем на дивним плажама Крфа.

Пред нама је нова школска година и прилика да много тога сазнамо и научимо. Миличино путовање ће нам, свакако, у томе много помоћи.

вероучитељ Силвија Аћимовић