ТРАГОМ ДРИНСКЕ ДИВИЗИЈЕ

У суботу, 22. септембра 2018. године, и наша школа дала је свој допринос обележавању јубилеја - 100 година од завршетка Првог светског рата. Друштво историчара Ужица је у свој пројекат „Трагом Дринске дивизије“ укључило и школе из нашег града. 

Циљ је да се нашим основцима и средњошколцима приближи то славно време када су Срби својим јунаштвом задивили цео свет, али је цена слободе плаћена стотинама хиљада живота. У августу смо у Текеришу одали почаст палим војницима у Церској бици, а овог викенда циљ је био да посетимо спомен-костурницу на Мачковом камену. У овој бици, за коју кажу да је била најкрвавија, нарочито се истакао 4. пук Дринске дивизије „Стеван Немања“, у коме су већином били Ужичани, предвођени Душаном Пурићем. Продужили смо према Лозници и Бањи Ковиљачи где смо у тамошњим музејима погледали поставке посвећене учешћу Срба у Великом рату.

Наша школа наставиће да учествује у пројекту обележавању овог јубилеја. У плану је свечана академија на Учитељском факултету и откривање споменика 1300 каплара испред Гимназије. Интересовање наших ђака за учешће у овим активностима је велико.

Ана Веснић