НАШИ УЧЕНИЦИ У ШВАЈЦАРСКОЈ

 У оквиру пројекта "Образовање за права детета" који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације, наших двадесет ученикa седмог разреда, у пратњи три наставника-супервизора, боравило је у Песталоци дечијем селу у Трогену. Ученици су у Швајцарској боравили у периоду од 20. септембра до 5. октобра.

У време посете наших ученика, у Трогену су боравила и деца из Македоније и Швајцарске.

Непосредно по доласку, уследила је и презентација земаља. Ученици наше школе су се представили изванредним програмом, на понос својих родитеља и школе.   

Радним данима ученици и супервизори су активно учествовали у едукативним радионицама на различите теме: интеркултуралност, ненасилно решавање конфликата, како се борити против стереотипа и предрасуда... Снимили су и радио-емисију и кратке филмове са сличним темама.

Време након радионица су користили за слободне активности (спортске активности на теренима или у спортској хали, дружењу у Клубу за младе).

Викендом су с реализовани излети на којима су  боље упознали Швајцарску. Посетили су Цирих, Луцерн, водопаде на реци Рајни, Центар науке Технораму, жичаром се попели на највиши врх у том региону - Сентис (2502м), као и планинско село Апенцел. У оквиру истраживачке активности боравили су и у Сент Галену.

Из Швајцарске су се вратили изузетно задовољни, са искуством које ће, како сами кажу, памтити целог живота.

Након повратка уследила је реализација Акционих планова које су ученици сами осмислили у Трогену, са циљем да стечена знања пренесу својим вршњацима.

Одржали су, уз помоћ супервизора, радионице за другове из школе.

Осим  тога,  посетили су Дом за стара лица на Забучју и извели кратку приредбу за кориснике Дома. Уручили су им честитке и поделили колаче.

Организовали су и прикупљање одеће, књига и играчака које су преко Центра за социјални рад уручили онима којима је то неопходно.

Кроз овакве акције ученици су показали бригу за оне људе у свом окружењу, којима је она заиста и потребна.