ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАСИЗМА

2019rasizam

Међународни дан борбе против расизма обележава се 21. марта, у знак сећања на 69 људи који су изгубили животе током мирних демонстрација против апартхејда, 21. марта 1960. године у Јужноафричкој Републици.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1966. прогласила овај датум празником, у намери да уједини све државе света око елиминисања расне дискриминације. У складу са тим, недеља од 21. марта до 28. марта се сваке године обележава као недеља солидарности народа и борбе против расизма и расне дискриминације.

Међународни дан против расизма обележен је и у нашој школи, кроз угледну активност коју су реализовали ученици шестог и седмог разреда, са наставницом историје Аном Веснић и наставницом биологије Мирјаном Николић Матовић.

Овом активношћу желели смо да укажемо велики друштвени проблем. Само заједничким напорима целокупног друштва може се остварити равноправност и једнакост свих, без обзира на расу, националну припадност или било које друго лично својство.

Научили смо да постоје три типа људи (кавкаски, монголоидни и негроидни тип), али да сви припадају истој раси. Разлике у изгледу типова људи су условљене првенствено у адапатацијама на климатске услове у којима живе.

Све разлике између типова људи су само спољашње; грађа и способности, као и развој мозга су на истом ступњу код свих типова. Постоје разлике у култури и навикама, али је то зато што људи живе у веома различитим природним и друштвеним условима.

Предрасуде на расној основи постоје и данас, додуше, мање него у прошлости и морамо их осудити. Указујући на њих, у свакој прилици, чинимо да  буде мање расизма, а више солидарности међу народима.

Мирјана Николић Матовић