„ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ“

Обележили смо Међународни дан дечије књиге

Међународни дан дечије књиге у целом свету обележева се 2. априла. Установљен је 1967. године, са циљем да се промовише дечија књижевност и читање, да се скрене пажња на потребе најмлађих читалаца

и да се деци шаље порука о важности развијања љубави према писаној речи, књизи и књижевности.

Угледну тематску радионицу поводом обележавања овог значајног датума припремиле су и реализовале учитељице првог разреда Надежда Грујичић, Милина Шуњеварић и Снежана Ђурић, учитељице које раде у продуженом боравку Славица Ћериман Китић и Ковиљка Обућина и Данијела Илић Мићовић и Јелена Вуловић, школске библиотекарке.

Библиотекарка Данијела Илић Мићовић на почетку је приказала  ученицима презентацију везану за обележавање Међународног дана дечије књиге и најавила садржај угледне тематске радионице. Презентација је садржала податке о обележавању овог значајног датума, фотографије и податке из живота и стваралаштва Ханса Кристијана Андерсена, а била је употпуњена мислима о књизи, књижевности и читању, уз најаву садржаја тематске радионице – живот и књижевни рад дечијих песника Јована Јовановића Змаја и Љубивоја Ршумовића.

Ученици другог разреда продуженог боравка говорили су о животу и делу Јована Јовановића Змаја, рецитовали су и сценски извели Змајеве песме  „Свет“, ,,Пера као доктор“  и ,,Материна маза“. Такође, присутним ученицима постављали су загонетке  Ј.Ј. Змаја, заједнички тражећи решења, и одглумили су дечију шалу, у којој се помиње Змај, из књиге за децу ,,Да пукнеш од смеха“, чији су аутори Вид Стамболић и Вера Смиљанић, препоручујући је за читање.

Ученици 1/3 певали су Змајеву песму ,,Велика сам, велика“ и реповали су уз песму ,,Мали коњаник“. На часовима ликовне културе  цртали су корице за књиге. Тема  се односила на песме Јована Јовановића Змаја. Представљали су по једну песму - која би песма, по њиховом избору, могла да нас уведе у Змајев свет. Цртеже су радили на папиру који су лепили на поклопце кутија.

Ученици 1/1 и 1/2 посветили су Дан дечије књиге песмама Љубивоја Ршумовића.  Своје представљање започели су  хорским певањем  песме „ Ау, што је школа згодна“, по композицији коју је отпевао Миломир Мандић Манда. Певање ученика пратила је занимљива кореографија. Након тога, рецитовали су и Ршумовићеве песме из „Буквара дечијих права.“

У оквиру рада библиотечке секције, коју води школска библиотекарка Јелена Вуловић, извршена је анализа коришћења књижног фонда и стастистика позајмљивања књига из наше библиотеке – колико су ученици првог разреда посећивали библиотеку и које књиге су читали. Одељењу првака које је позајмило највише књига била је уручена диплома („Најначитанија одељењска заједница“), а један првак награђен је књигом, у циљу мотивисања и подстицања деце на читање књига и посету школској библиотеци. Такође, поводом обележавња овог значајног датума, у школској читаоници  постављена је и изложба Змајевих и Ршумовићевих књига које се налазе у фонду наше библиотеке.  

Данијела Илић Мићовић