ТЕМАТСКА РАДИОНИЦА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА

Широм света, 27. март обележава се као Светски дан позоришта и традиционално се, у свим театрима уочи извођења представе, чита порука неког од угледних позоришних стваралаца.

Светски дан позоришта покренуо је Међународни театарски институт ИТИ, који организује писање светске поруке. Овогодишњу међународну поруку написао је Карлос Селдран, режисер, драмски писац и позоришни педагог са Кубе.

Моја позоришна домовина су ти тренуци сусрета с гледаоцима који из вечери у вече долазе у нашу салу, из најразличитијих делова мог града, да би били с нама, да бисмо поделили тих неколико сати, неколико минута. Помоћу таквих, јединствених тренутака градим свој живот. Престајем да будем ја, више не патим због себе и поново се рађам да бих увидео шта значи стварати позориште – проживети тренутке чисте, ефемерне истине, знати да је то што говоримо и радимо, тамо, под сценским светлом, истинито и да одражава наше најдубље и најинтимније биће. Моја позоришна земља, којој моји глумци и ја припадамо, саткана је од тих тренутака у којима заборављамо на маске, реторику, страх да будемо то што јесмо и пружамо једни другима руке у тами", написао је Селдран.

Обележавајући Светски дан позоришта, и ученици петог, седмог и осмог разреда наше школе изразили сукреативност, индивидуалност, иновативност и све оно што чини њихову личност.

Чланови драмско-рецитаторске секције, коју води наставница српског језика Биљана Радељић,  извели су сценски приказ из стрипа „Талични Том“, а сценски приказ „La guerra dei colori” („Рат боја“) на италијанском језикуученици су припремали са Милицом Мариновић, наставницом италијанског језика. Одељење ученика са сметњама у развоју, на часовима  ликовне културе и техничког и информатичког образовања, израдило je костиме и пано за представе, уз подршку дефектолога Данијеле Ватазевић.

Тако су ученици вежбали покрет, мимику, гест, али и да слушају, развијају машту и способност активног слушања, а публика је уживала и поздравила ове тренутке сусрета са нашим глумцима громогласним аплаузом.

Милица Мариновић