КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ „НА ПОЛА ПУТА“

Предраг Стојадиновић, програмер и влогер, аутор је књига „50 логичких грешака“ и „50 когнитивних пристрасности“.  За образовни часопис „Школегиујум“, који излази у Босни и Херцеговини, приредио је књигу „Ко мисли, зло не пјева“, логички приручник за основце. Предраг Стојадиновић био је гост четрнаестог књижевног фестивала „На пола пута“, у оквиру кога је, као гостујући предавач, посетио  нашу школу  23.априла 2019.

Заинтересованим ученицима 5-8.разреда Предраг је одржао врло занимљиво двочасовно предавање, под називом „Размишљање за неупућене“, у коме је основцима покушао да приближи процес размишљања и закључивања. Уводећи нас у тему, предавач је нагласио да човек као биће није савршен и да у замке логичких грешака, ређе или чешће, упадамо сви, укључујући и њега самог, који се овом темом дубље бави. У даљем, непосредном и надахнутом разговору са ученицима, он је, објашњавајући основне принципе логичког мишљења, указао на најчешће логичке грешке које несвесно или свесно, правимо као појединци или као чланови неке интересне групе.  Ученици су, вођени Предраговим примерима и објашњењима, и сами активно  учествовали, препознајући логичке грешке у својој свакодневици и освешћујући и оне које и сами чине. Мноштво примера које су ученици навели из школског и вршњачког живота указују на то да су веома добро разумели предавање и да  је оно на прави начин активирало њихово размишљање. Показали су високу заинтересованост за ову тему, постављајући врло промишљена и зрела питања попут оних да ли се предрасуде заснивају на логичким грешкама и колико су логичке грешке присутне у васпитавању и образовању. Одговори на ова питања отварали су нове хоризонте разговора, који се завршио веома важном поруком: ово предавање не служи за лов на грешке у закључивању и доказивање сопствене моћи; напротив, оно треба да нас подстакне да се свакодневно фокусирамо на информације које размењујемо и у приватној и у јавној сфери како бисмо били у стању да јасније и тачније сагледавамо и себе и свет у коме живимо.

„Најбоље што може да вам се деси јесте да нисте у праву. Тада сте принуђени да размишљате, сагледавате своје и туђе аргументе, анализирате процесе закључивања и грешке које сте уочили. Тако напредујете и развијате се. Ако сте у праву, то је то. Тренутна победа и ништа више. Немате ништа од тога, јер стојите у месту,  не напредујете, не развијате се даље“, поручио је Предраг Стојадиновић основцима.

Атмосфера која се развила на предавању  била је врло пријатна и подстицајна и за предавача и за ученике, који су неколико дана потом размењивали утиске са овог часа. Да је и гост-предавач имао лепо искуство у дружењу са нашим ученицима, показао нам је дивним гестом пажње. Након завршеног фестивала „На пола пута“ Предраг Стојадиновић је поклонио школској библиотеци неколико својих књига. 

Основна школа „Нада Матић“ је већ четрнаест  година партнерска организација Ужичкој гимназији у организацији и реализацији књижевног фестивала „На пола пута“ (www.napolaputa.net), а у оквиру фестивалских дешавања нашу школу су као гостујући предавачи до сада посетили: Љубица Арсић (2006), Вида Огњеновић (2007), Ненад Величковић (2008, 2011, 2012, 2015), Јасминка Петровић и Добросав Боб Живковић (2009), Кармен Лончарек (2010), Беким Сејрановић (2013),  Александар Зограф (2014), Угљеша Шајтинац (2016), Марина Величковић и Ламија Бегагић (2017), Бојан Кривокапић (2018), Предраг Стојадиновић (2019).

Снежана Цветковић