НА „НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА“ И ИЗЛОЖБИ У МУЗЕЈУ

У претходном периоду наши ученици посетили су два културна догађаја у граду. Најпре су узели ућешће у Ноћи истраживача. Тема су биле старе српске ћириличне штампарије у 15. и 16. веку. 

Фокус радионице био је на манастиру Рујно, у коме је наштампана прва књига у Србији, 1537. године - чувено Рујанско четворојевањђеље. Колико су научили ученици 6-1, показали су кроз квиз у коме су заузели одлично 2. место, у конкуренцији осталих ужичких школа.

Затим, у Музеју смо присуствовали отварању изложбе „Време, протицање и отицање“, у склопу обележавања Дана града. Сви смо небројено пута прошли поред мале часовничарске радње „Петровић и синови“, али мало ко зна да је прву радњу отворио Сретен Петровић, далеке 1870. године,  на Царини,  као мајстор кујунџијског,  тј. златарског заната. Кроз хронику једне породице, видели смо како је текао привредни и историјски развој Ужица кроз векове. После изложбе, ученици су пожелели да виде фабрику оружја из 1941.године, па су је откључали само због нас.

У плану је посета Историјском архиву, где је тренутно постављена „Мумија“, изложба о личном секретару краља Петра II Карађорђевића. Постоји велико интересовање ученика 8. разреда за то.

Циљ је да кроз наставу историје ученици развију културу посећивања значајних догађања у граду и да им то, кад изађу из основне школе, постане навика. А можда ће постати и аутори изложби и програма који ће обогатити културну понуду града.

Ана Веснић