ПОСЕТА ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

Продубљивање знања из области модерне уметности, ученици осмог разреда обогатили су израдом презентације Српски експресионизам у сликарству, у којој су представили рад највећих сликара тог доба: Зоре Петровић, Петра Добровића, Јована Бијелића и Милана Коњовића. 

Након презентације, ученици су имали прилику да у Градској галерији уживо погледају радове Милана Коњовића, једног од наших водећих сликара 20. века. Изложба чини део богате колекције Галерије "Милан Коњовић" из Сомбора, уметниковог родног града, коме је  завештао око 500 својих радова. Данас ту збирку чини преко 1000 радова: уљаних слика, пастела, акварела, темпера, цртежа и таписерија. Ученици су посматрали уметникове разигране колористичке композиције, површине сведене на чисте боје, оивичене експресивном црном контуром, износећи своје утиске. Разговарало се о темама и мотивима изложених радова, као и о присуству апстрактне уметности и кубизма на појединим делима.

На крају посете, уследило је фотографисање испред велике изаткане таписерије, која је урађена по узору на слику "Сунце над Кривајом" 1961. године.

Оливера Шуљагић