”ВЕСЕЛА ЗООЛОГИЈА” У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У оквиру Пројектне наставе, у школској библиотеци, реализованe су радионице на тему „Животиње у песми и причи“, чији су учесници били ученици одељења II1.

Садржај радионица реализовале су, за две групе ученика, учитељица Сања Чутовић и школски библиотекар, Марија Јездимировић. Једној од радионица присуствовала је Марија Констандиновић, школски психолог.

Ученици су активно учествовали у разговору о заступљености животињских ликова у дечјој литератури, а затим су слушали стихове Гвида Тартаље, из збирке „Весела зоологија“ који су послужили као својеврсне загонетке о животињама. Истовремено су им додељене бојанке, испуњене ликовима животиња, чији су називи решења загонетки.

Након краће паузе, у којој су се забавила бојењем, деца су добила задатак да у мањим групама, уз поштовање дистанце, осмисле причу на основу низа слика, при чему су показала висок степен креативности и спремности на тимски рад.

У завршници радионице, наше мале књижевнике чекало је слатко изненађење, а за успешно осмишљене приче добили су импровизоване пехаре, чему су се нарочито радовали.

Будући да је школска библиотека место које подстиче креативност и стваралачки потенцијал, очекујемо сличну сарадњу и у наредном периоду.

Марија Јездимировић